Skip to main content
Hvordan sikre seg best mot lynnedslag

Hvordan sikre seg best mot lynnedslag

Tordenvær kan skape trøbbel for mange. Lynet slo ned omtrent 20 000 ganger på Østlandet natt til torsdag 29. august 2019, og stoppet både t-bane og toglinjer. Det slo også ut strøm, TV og Internett hos titusener.

Hvordan skjer overspenning?

Lynnedslag kan føre til overspenninger på strømnettet. Overspenningen kan vandre langs ledningsnettet og komme inn i det elektriske anlegget du har i din bolig. Spenningen kan være flere ganger så høy som det de elektriske apparatene som er koblet til er laget for. Apparater som er koblet i stikkontakt kan få denne spenningen rett inn i seg og bli ødelagt. I verste fall kan det starte brann.

Hva kan du gjøre selv for å sikre deg best mulig mot lyn? 

Overspenningsvern

Overspenningsvern er den beste beskyttelsen mot lynnedslag. Vi har to typer overspenningsvern - grovvern og finvern

Grovvern er det som hovedsakelig menes når vi snakker om overspenningsvern. Grovvernet installeres i sikringsskapet, og må monteres av elektriker. Ettermontering av overspenningsvern i sikringsskap koster vanligvis mellom 3-5000 kroner.

Finvern er et type vern som i seg selv ikke er nok, men som er et godt supplement til grovvernet. Finvern koster rundt 4-500 kroner og settes i stikkontakten. Deretter setter du støpselet til TV-en eller et annet apparat i finvernet. Finvernet vil eventuelt ta over spenningene som ikke grovvernet greier å ta. Dette en en fin ekstra sikkerhet for dyre og viktige apparater i hjemmet.

Overspenningsvern ble påbudt i nye boliger i 2010. Du bør derfor sjekke om du har overspenningsvern om boligen din er eldre enn det.

Senskader av lynnedslag

Hvis du har opplevd lynnedslag i nærheten av din bolig, bør du bestille en elkontroll for å se om ditt elektriske anlegg har blitt påvirket. Ta ut støpsler og se etter misfarging på stikkontakter. Mange har opplevd lynnedslag som ikke har slått ut apparater der og da, men på grunn av skjult varmgang streiker f.eks. kjøleskapet plutselig et par måneder etterpå.

Når det er sagt, er ikke overspenningsvern 100 % forebyggende. Derfor er det aller viktigste å ta ut støpselet til TV, hvitevarer, datamaskin osv hvis du har mulighet til det.

Les mer om brannsikkerhet her.

Kontakt oss

Send en helt uforpliktende forespørsel til oss via skjemaet under.

Hva kan vi hjelpe deg med?*
Elkontroll
Varmekabler
Termografering
Jordfeil
Annet

Er du*
Bedrift
Borettslag
Privat
Tilbake Neste
Firmanavn *
Navn på borettslag/sameie *
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Kontaktperson navn *
Kontaktperson e-post *
Kontaktperson telefon *
Melding
Fornavn *
Etternavn *
Adresse *
Postnummer *
Sted *
Telefonnummer *
E-post *
Adresse for kontroll er en annen enn fakturaadresse
Adresse
Postnummer
Sted
Melding
Tilbake Neste

Nyhetsbrev

Bestill en elsjekk hos oss i dag